Untitled-1      EcoObshtnost_logo_basic      mott_logo_black

Туристическо дружество „Ойларипи” стартира нов  проект в защита на природата

 

Млади учени и планинари опазват прилепите по маршрута Ком-Емине

 

 

Стартира нов екологичен проект на ТД „Ойларипи”. Той е насочен към опазването на прилепите в Стара планина и е част от дейностите на сдружението, свързани с опазването на природата по емблематичния туристически маршрут Ком-Емине.  Представянето на проекта  се проведе в „Клуба на пътешественика” в гр. София и протече при изключително засилен интерес.

 

Водещи на програмата бяха председателя на дружеството Живко Момчев и един от водещите млади учени по изучаване и опазване на прилепите – Антония Хубанчева. Пред повече от 60 присъстващи беше представен графикът на дейностите на организацията за лятото на 2016г. На база професионалните заключения на водещите беше обоснована необходимостта от решаването на потенциален екологичен проблем и неотложното стартиране на дейностите по превенцията му, заложени в проекта.

 

През 2015 активисти на дружеството ремонтираха един от емблематичните заслони в Стара планина – „Караиваново хорище“, разположен на възлово място на самия маршрут Ком-Емине в едноименната местност. През последните години сградата беше запусната и неизползваема и се беше превърнала в убежище на група летуващи прилепи. Малката колония успешно преживяваше в запустялата сграда през годините. След ремонта, притеснени от увеличеното човешко присъствие, прилепите вече не можеха да го използват като убежище. Целта на проекта е да се възстановят загубените местообитания за редките видове, вследствие човешката дейност, и да се намали екологичният отпечатък от благородната кауза за възстановяването на запуснатия заслон. Това ще стане като се поставят специални къщички за прилепи от външната страна на сградата и в околната гора. Дейностите ще бъдат извършени от членовете на дружеството с помощта на млади учени еколози, занимаващи се с опазване на прилепите и природата. Според експерта Антония Хубанчева е възможно създаването на добри практики в безпроблемното и дори полезно използване на един и същи сграден фонд от дивите животни и хората. Практики, които впоследствие да бъдат демонстрирани и да служат за пример при разрешаването на сходни проблеми по допирателната между дивата природа и човешката дейност.

 

„Целта ни, реализирайки този проект е да покажем на хората, как с малко усилия може да се помогне на дивите животни и в частност на прилепите. Особено в случай, когато се налага ремонт на фасадите на стари сгради или при така модерното саниране, хората могат със съвсем малко труд и средства да компенсират загубените за дивите животни местообитания.„ сподели координатора на проекта “За прилепите и хората в Балкана” Ивайло Димчев.

 

Тази публикация е подготвена  по Програма „Съгради промяна” финансирана от фондация „Чарлз Стюарт Мот” чрез фондация „Екообщност”. Съдържанието на публикацията е изцяло отговорност на ТД „Ойларипи”  и  не отразява непременно мнението на подкрепящите организации.

 

 

IMG_9886 IMG_9925 IMG_9933

Туристическо дружество „Ойларипи” стартира нов проект в защита на природата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *