НЯМА СВОБОДНИ МЕСТА!

Традиционната велосипедна обиколка на Охридското езеро ще се проведе на 18 май 2019 година. Охридското езеро е най-голямото от Десаретската езерна група а сухопътната обиколка по бреговете му е 102 км. Ще изминем разстоянието с велосипеди за един ден, като карането е изцяло по асфалтови пътища и алеи. Въпреки голямото разстояние, събитието е подходящо и за начинаещи велосипедисти поради лесния терен. Втория ден от пътешествието посвещаваме на културните забележителности в Охрид, а при достатъчно желаещи може да се сформира и група за изкачване на връх Магаро (2254 м) – най- високия връх на планината Галичица на македонска територия. Повече подробности в програмата на събитието:

ПРОГРАМА:

Ден 1. (Петък, 17 май): Сборен пункт в 17:30 часа (паркингът пред Стадион Васил Левски). Товарене на велосипеди и отпътуване в 17:50 часа. Пристигане в мястото за настаняване на брега на Охридското езеро около 23:00 часа местно време. Разтоварване на велосипедите, настаняване, вечеря и нощувка.

Ден 2. (Събота, 18 май): Ранно ставане (около 7 часа местно време) и потегляне с велосипедите към центъра на града. Посещение на хранителен магазин и бюрекчийница. Време за пазар и закуска.

Денят продължава с велосипедна обиколка на Охридското езеро и колоездене по алеи покрай брега и асфалтови пътища. Минава се през град Струга (и мястото, където езерото се оттича), следва изкачване на прохода Кафасан и преминаване на държавната граница с Албания. На територията на Албания се прави почивка за кафе/бира в живописното село Лин и обяд в град Поградец.

Продължава се към граничен премин „Свети Наум“, където отново се влиза на македонска територия. Ако групата има сили и желание, се посещава впечатляващият манастир „Свети Наум“ – най-популярната дестинация за поклоннически туризъм около Охрид. Манастирът се намира на 2 км отклонение от пътя.
Преодолява се последното изкачване по пътя и се достига мястото за настаняване. При успешен завършек на обиколката следва заслужена почивка, време за душ и преобличане и нощна обиколка на кръчмите в Охрид.

Ден 3. (Неделя, 19 май): Не много ранно ставане (около 8 часа местно време). Товарене на велосипедите и закуска. Освобождаване на стаите и товарене в буса. Отпътуване за Охрид и свободно време в стария град.

При достатъчно желаещи може да се организира изкачване на връх Магаро – първенец на планината Галичица на македонска територия. До изходната точка се пътува по живописен път през едноименния национален парк. Изкачването на върха отнема около 6 часа в двете посоки!

Отпътуване за София около 14 часа местно време. Пристигане в София около 20 часа българско време.

НАСТАНЯВАНЕ:

Малък хотел в предградията на град Охрид в близост до брега на езерото и с гледка към самото езеро. Резервирани са двойни и тройни стаи със собствени санитарни възли и тераси с гледка към езерото.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ::

  • Лична карта или паспорт с валидност минимум 6 месеца към датата на пътуването: необходимо при преминаване на държавните граници между България и Македония и между Македония и Албания.
  • Декларация за освобождаване от отговорност: Участниците се включват доброволно във велосипедно пътешествие, организирано от  ТД “Ойларипи”. Организаторите не носят имуществена или морална отговорност при настъпване на инцидент или други непредвидени обстоятелства.

ЗАСТРАХОВКА:

  • Участниците се задължават да имат сключена застраховка при пътуване в чужбина с валидна полица за периода на пътуването. Организаторите не носят отговорност за възможните последствия от неспазването на това изискване.

ЦЕНА:

Такса за участие*: 90 лева
Участниците доплащат на място и за своя сметка:
– нощувки 40 лева (2 нощувки по 20 лева);
– наем на пътнически микробус (между 60 и 90 лева на човек в зависимост от броя на участниците. Цената на транспортната услуга се заплаща солидарно и се дели между броя на участниците.)
– храна (храната в магазините и ресторантите в Македония не е по-скъпа, отколкото в София).

*Таксата за участие се заплаща предварително по банков път и включва:
– Квалифициран планински и велосипеден водач от България;
– Местен водач – чака ни в Македония;
– Шофьор;
– Специализирано транспортно ремарке за велосипеди за времето на пътуването.

ЗА ЗАПИСВАНИЯ И ВЪПРОСИ:

СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ: 8 май
Допълнителна информация може да получите на следните контакти:

  • club@oilaripi.com
  • 0882292877 – от 10 до 13 часа

НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ:
НЯМА СВОБОДНИ МЕСТА

Велообиколка на Охридското езеро – май 2019