В периода 19-21 април 2019 г ще се проведе първата вело-орнитоложка обиколка на езерото Керкини в северна Гърция, известно още и със старото си българско име „Бутковски гьол“. Езерото е разположено по поречието на р. Струма между планините Беласица и Курсия (Круша планина). Маршрутът е с дължина 66 км предлагащ разнообразни гледки и възможността да бъдат наблюдавани много видове птици. Ще изминем разстоянието с велосипеди за един ден, като карането е смесено по асфалтов и чакълиран път. Трудност на трасето – лесно, без технически трудни участници.
Групата ще бъде съпровождана през целия път от двама водачи – лицензиран велосипеден водач и експерт орнитолог, които ще се грижат участниците да се запознаят с птичето (и не само) разнообразие в района. По време на обиколката ще се запознаете с особеностите на наблюдението на диви птици, както да използвате оптика за наблюдение (бинокъл, далекогледна тръба) и полеви определител.

Програма:

Ден 1. (Петък, 19 април) Сборен пункт пред стадион Васил Левски – 17:30. Товарене на багаж и велосипеди до 18:00. Автобусът тръгва в 18:00 часа. Трансфер до малък семеен хотел на брега на езерото Керкини. Възможност за настаняване в двойни стаи или в собствени палатки на участниците в двора на хотела.

Ден 2. (Събота, 20 април) Ранно ставане, закуска в хотела, 9:00 сме на велосипедите. Движим се близо до езерото, по източната дига в посока север, като e предвиденo достатъчно време за спиране по пътя за наблюдение на птици на фона на величествената Беласица. В 12:30 пристигаме в с. Вирония за обяд в колоритно заведение, където ще може да опитате местни ястия и напитки. След обед се отправяме на запад, движейки се по асфалтов път. В северната част на езерото е предвидена една спирка за наблюдение на птици край с. Мандраки. В ранния след обед ще достигнем средата от нашия маршрут, като втората половина от маршрута са предвидени по-малко на брой и продължителност спирания, като ще използваме останалите часове от светлата част на деня да се придвижим до нашата отправна точка. Втората половина от маршрута преминава по западната дига (черен и чакълиран път) и асфалтов път по панорамния южен бряг на езерото.

Ден 3. (Неделя, 21 април) Ранно ставане. Товарене на велосипедите, закуска и освобождаване на стаите и товарене в буса. Тръгване с буса от хотела в 8:30. Разходка с лодка (9:00 – 11:30 ч.) в езерото, заедно с местен гид, който ще ни разкрие тайните на езерото и неговите обитатели. Разходката преминава през гнездящата колония от водолюбиви птици, като участниците ще имат възможността да за наблюдение и заснемане на птиците от близко разстояние. След лодката е предвидено време за обяд, 14:00 потегляме обратно към София. Очаквано пристигане в София – 18:00 часа.

Изисквания към участниците:
– валидна лична карта или международен паспорт;
– за участници под 18 години – задължително присъствие на минимум единия от родителите и нотариално заверено съгласие за напускане на страната от другия родител;
– попълнена декларация за освобождаване от отговорност;
– технически изправен велосипед;
– каска, светлоотразителна жилетка, предна бяла и задна червена светлина;
– резервна вътрешна гума и инструменти за демонтаж на капла (ако модела на велосипеда изисква специфични такива)

Такса за участие: СРОКЪТ ЗА ЗАПИСВАНЕ Е ИЗТЕКЪЛ

Таксата включва:
– лицензиран велосипеден водач;
– експерт орнитолог;
– обиколка на част от езерото с лодка;
– местен водач на лодката;
– специализирано ремарке за транспорт на велосипеди;
– командировъчни за шофьора на автобуса.

Таксата не включва:*
– наем и гориво на автобуса – сумата от 500 лева се разпределя солидарно между участниците (при 10 души – по 50 лева/човек; при 18 души – 27,77 лева/човек) – заплаща се на място;
– нощувки (двойна стая в хотела струва €50 на вечер с включена закуска или €10 на човек на вечер в собствена палатка с включена закуска и санитарен възел с топла вода) – заплаща се на рецепция при настаняването;
– храна (в цената на нощувките в хотела са включени двете закуски);
– наем на велосипеди или друга специализирана екипировка;
– застраховка при пътуване в чужбина;
* водачите съветват да предвидите за невключените в таксата разходи общо €70 – €110 в зависимост дали предпочитате нощувка в собствена палатка или на хотел. 

 

Орнитологична велопанорама „Бутковски гьол“ 2019