*Снимка: Камен Бакърджиев
FB: Сакар – опознай непознатата

Практикум „Орхидеи и долмени в Сакар“ е втора част от курс “Растенията в България”. Курсът поставя основите на ботаниката и ни въвежда в растителното многообразие на България. За участие не се изисква предварителна подготовка – представянето на научната информация ще бъде направено на достъпно за неспециалисти ниво. Участието в първата част на курса не е е задължително, но е препоръчително за по-пълноценното усвояване на информацията представена в този практикум.


Двудневната практика ще ни запознае с флористичното богатство на дивната и непопулярна гранична планина Сакар в районите на вр. Вишеград, скалите край кариера Мрамор, Устренския манастир, Долмените край село Хлябово, скалната църква в село Михалич и крепостта Букелон край село Маточина. Ръководител на практическите занимания ще бъде доц д-р Антоанета Петрова, директор на Ботаническата градина – БАН. Във вечерните часове продължаваме с въведението във физиологията, морфологията, систематиката и екологията на растенията с няколко кратки лекции водени от Росен Василев – един от създателите на ‘Конспект на висшата флора на България”.

Практикумът е двудневен (9 май – 10 май) и включва посещения на няколко обекта, с кратки пешеходни преходи без техническа трудност. Предвидено е пътуване с общ транспорт и нощувки в туристически фургони или на палатки (по избор) в Келтски клуб Армуда, село Сакарци.

За участие в практикума е необходимо заплащане на такса от 50 лв, която включва експерт-ботаник, материали, организационни разходи. Участници в национални кръгове на олимпиади в някоя от природните науки се ползват с 50% отстъпка от таксата за участие. Участници, завършили успешно “Хоби курс по Билкарство” се ползват с 10% отстъпка от таксата за участие.

До изходното място на практиката ще се пътува с общ микробус още от петък вечерта (на 8 май). Общият транспорт се споделя между участниците и при група от 16 души е по 60 лв на човек. Поради спецификата на пътуването през защитени зони, ще се използва нов автобус отговарящ на минимален стандарт Evro 5 с цел оставяне на минимален екологичен отпечатък от посещението ни.

 

Такса за участие в Практикум „Орхидеи и долмени в Сакар“ – 50 лева

(Виж повече информация за Практикум „Степите на Калиакра и Таушан тепе“)
Участници в национални кръгове на ученическите олимпиади в някоя от природните науки се ползват с 50% отстъпка от таксата за участие. Участници, завършили успешно “Хоби курс по Билкарство” се ползват с 10% отстъпка от таксата за участие.

Срок за записване – 15 април

Цената включва:
– Участие в теоретичните модули и практики;
– Учебни материали и пособия за теоретичните и практическите занятия;
– Достъп до презентациите;

Цената не включва:
– Транспорт (пътува се с организиран превоз с екологичен стандарт минимум Evro V);
– Нощувки;
– Храна по време на практиките и нощувки.

Начин на плащане:
По банков път:
Туристическо дружество Ойларипи
Уникредит Булбанк
IBAN: BG87UNCR70001522574136
BIC: UNCRBGSF
Основание за превода: „Практикум Сакар“

 

Практикум “Орхидеи и долмени в Сакар”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *